Skip to content
pietervriendschap

Vriendschap is uniek

Je kunt de diepte van vriendschap ervaren omdat je ook kunt kiezen voor de afwezigheid ervan. Dat is heel bijzonder! Laten we vriendschap eens vergelijken met andere relaties: Echtgenoten beloven elkaar eeuwige trouw en delen vervolgens alles. Deze partnerrelatie kan bijzonder mooi zijn. Je gaat samen wonen en wordt het belangrijkste onderdeel van elkaars leven. Je kunt samen kinderen krijgen en een gezin vormen. Ouders houden van hun kinderen als hun eigen vlees en bloed, als het goed is. En kinderen houden meestal van hun ouders. Hierin zit een wonderlijke lijn. Man en vrouw komen samen, houden van elkaar en vormen offspring; een nieuwe generatie. En dat kroost is afhankelijk van jullie. Ze zijn bloed van je bloed. Die bloedband kan heel mooi verbinden in families. Zelf ervaar ik deze ‘extra’ ook in de vriendschap met een aantal neefs. Je hebt meer rek in de relatie. Omdat je familie bent, heb je meer toewijding aan elkaar. En daardoor is het vanzelfsprekend om elkaar op te blijven zoeken en te steunen.

Ook broers en zussen kunnen heel intiem door het leven gaan. Je maakt het grootste deel van het leven samen mee. Ouders zijn jou immers een generatie voor en je kinderen komen een generatie later. Je bent authentiek, maar vaak wel vergelijkbaar geprogrammeerd als je opgroeit in hetzelfde gezin. Denk aan dezelfde vakanties, dezelfde gebruiken rondom feestdagen en een vergelijkbare opvatting over normen aan waarden. En die grapjes over jullie gekke oom? Die begrijpen jullie alleen.

Zakenpartners of teamleden kunnen een bijzondere vorm van genegenheid ontwikkelen. Maar deze vormen van liefde laten zich kenmerken door een keuze die is gemaakt in het verleden en die richting geeft voor de toekomst. Of er is een bepaald nut in de relatie. Jullie zijn getrouwd of hebben samen een BV. Samen sta je sterker. Daar denk je niet meer elke dag over na. Gelukkig.

Maar bij vriendschap werkt het anders. Unieker. In vriendschap geldt ‘no strings attached’. Je hebt steeds een vrije keuze. En juist omdat je steeds voor elkaar mag en kan kiezen, is vriendschap zo bijzonder.

Dit stukje is een pleidooi voor vriendschap. Door het schrijven van het boek ben ik meer de diepe betekenis van vriendschap gaan waarderen. Toch is het zeker niet de bedoeling van dit artikel om vriendschap ‘boven’ andere relaties te plaatsen. Vriendschap is uniek, maar dat is bijvoorbeeld een huwelijk ook. Het is juist zo mooi als verschillende relatievormen naast elkaar kunnen bestaan. Dan kunnen we ook op de bijzonderheden inzoomen, zonder een waardeoordeel. Voorbeeld: ik houd van werken, sporten en eten. Het sporten (bewegen, liefst buiten) krijgt zijn waarde doordat ik werk in een kantoor (zitten, meestal binnen). En eten? Na een dagje hard werken en lekker sporten kan ik die BBQ haast al proeven!! Eten is ook super, maar juist omdat ik ook kan werken en sporten.

Pieter Struik, 39 jaar, getrouwd met Jacoba vader van drie dochters en gepassioneerd over vriendschap (co-auteur ‘Vrienden of je leven’)

2.3 9 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit bericht op social media:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x