Skip to content
_3GN7879

Vriendschap is alles

Een aantal weken geleden maakte ik een wandeling met een goede vriend. Hij was net met pensioen gegaan en keek terug op een mooie loopbaan als hoofd van een grote maatschappelijke organisatie. Een aantal droomprojecten waren gerealiseerd, de organisatie was krachtiger geworden en hij had er vooral veel plezier in gehad. Gefascineerd door deze successen vroeg ik hem hoe hij dit allemaal heeft kunnen bereiken. Nadat hij even nadacht, deelde hij zijn geheim: “vriendschap, dat is alles”. 

Ik stond versteld. Ik verwachte een slimme strategie, een vorm van bedrijfsvoering of politieke handigheid. Maar vriendschap? Totdat hij vertelde hoe het voor hem werkte. Want het betekende niet dat hij met iedereen dezelfde diepe vriendschap had. En ook niet dat hij aan vriendjespolitiek deed om dingen voor elkaar te krijgen. Nee, het betekende dat hij royaal was in het aanbieden van zijn vriendschap. Door tijd te nemen voor de mensen die hij op zijn levensweg tegenkwam, door zoveel mogelijk samen op te trekken, en door op zoek te gaan naar vrienden om samen mooie dingen te realiseren. Niet alleen was het op die manier veel leuker geworden, hij was vooral veel verder gekomen dan hij ooit had gedacht. 

Ik besloot de proef op de som te nemen. Want mijn taakgerichtheid voelde misschien wel enorm efficiënt, maar hoeveel krijg ik nu echt zelf voor elkaar? Bovendien trek ik in mijn werk als predikant in Amsterdam al voortdurend met mensen op, dus waarom niet iets meer vriendschap? Dus tijd nemen voor een koffie, samen sporten, een biertje na een vergadering, of gewoon samen eten. Heel eerlijk, het was even wennen. Maar tegelijk zo leuk. Ik begon er plezier in te krijgen. In mijn werk, in mensen en in vriendschap. Ik ontdekte een nieuwe wereld. 

En wat misschien nog het meest verbaasde, samen dingen doen maakt het werk makkelijker, sneller en leuker. Hoeveel taken efficiëntie ook voor elkaar kan krijgen, vriendschap brengt je zoveel verder en meer. Natuurlijk moet er soms ook gewoon gewerkt worden, en hoef je met sommige vrienden helemaal niets voor elkaar te krijgen, behalve lol maken. Maar hoe mooi is het, als je steeds meer vrienden hebt om samen mee op te trekken. Als je leven getekend wordt door vriendschap en jij een goede vriend kunt zijn! Ik wil nooit meer terug! 

René Visser is missionair predikant in Amsterdam-Watergraafsmeer en is mede-initiatiefnemer van we•Worship Amsterdam. Een beweging van aanbidding in de Protestantse Kerk Amsterdam. 

Foto door Gerhard Nel Fotografie

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit bericht op social media:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x