Skip to content
henkpieter

Hoe is dat boek ontstaan?

Hoe is dit boek er gekomen?
Haha, dat vragen we ons ook wel eens af! Nee, grapje. We zijn er heel blij mee. Al jaren hadden we voor ogen om samen een boek te schrijven. Eerst wilde Henk een boek over mij schrijven, later ontstond het idee om samen over vriendschap te schrijven. Maar omdat er al zoveel is, moest het wel iets nieuws brengen. Vooral de combinatie van oude en nieuwe wijsheden gepresenteerd in toegankelijke hoofdstukken maakt ons boek anders.

Er is al veel geschreven over vriendschap zeg je. Jullie wilden iets nieuws brengen, waarom dan alsnog een boek over vriendschap?
Goeie vraag! Ja, toen we aan de slag gingen met vragen als ‘Wat is vriendschap”, “Hoe word je een goede vriend” en “Wat is de invloed van vriendschap” pakte het thema ons echt. We werden enthousiast van vriendschap in haar schoonheid en kracht. Maar we zagen ook de kwetsbaarheid van vriendschap of het totaal ontbreken ervan. We lazen onze ogen vierkant en deden diepte interviews met vrienden. Daar deden we nieuwe inzichten op. Dit moet iedereen weten, dachten we. Pak bijvoorbeeld een boek als Ethica Nicomachea van Aristoteles, dat bevat diepe en wijze lessen over vriendschap maar het leest niet bepaald prettig. Dus zo ontstond “Vriendschap of je leven”.

Wat is jullie ultieme doel? 
Hoewel we blij zijn met het boek, is het boek niet het echte doel. We verlangen naar een vriendschapsrevolutie. Dat klinkt heftig, maar we bedoelen dat natuurlijk vriendelijk. Het is onze overtuiging dat vriendschap alles mooier maakt. Als iedereen een echter vriend of groep goede vrienden zou hebben, is er geen oorlog meer. Daarom hebben we ook een spel ontwikkeld en het online platform vriendschap.nl gemaakt. Zodat iedereen kan aanhaken op de manier die hem of haar past.

Hoe heb je dat aangepakt, samen schrijven?
Dat was leuk. Henk heeft inmiddels 30 boeken op zijn naam. Ik (Pieter) geen enkele. Dus het voelde als gezel / gildemeester. Na het indelen van het boek in hoofdstukken, hebben we die verdeeld. Daarna heeft Henk mijn teksten verbeterd en aangevuld, zodat het een mooi geheel werd.

Wat kunnen we verwachten?
Laten we hopen op de vloedgolf van vitale vriendschappen. Intussen partneren we met de VierdeMusketier en diverse merken om het thema verder te brengen. Natuurlijk hopen we ook snel op een tweede druk van het boek. Het zou leuk zijn als er een vriendschapsfestival komt. We staan open voor opname in het curriculum van een opleiding en we hopen op wat media aandacht. Als Jinek belt, vertellen we graag over de invloed van vriendschap op onze maatschappij!

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit bericht op social media:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x