Skip to content
vriendschap

Blijft vriendschap altijd bestaan?

Ik geloof van wel. Natuurlijk zijn er periodes in je leven waarin je onbewust afscheid neemt van vrienden en nieuwe vrienden ontmoet.

Maar dat heeft niet zozeer met de vriendschap op zich te maken, maar meer met de levensfase waarin je jezelf bevindt en de kant die een ieder opgaat in zijn of haar leven. Die kunnen op een bepaald moment totaal verschillend zijn.

Toen ik 12 was had ik andere vrienden dan toen ik 18 was. En nu – in de tweede helft van mij leven – heb ik deels weer andere vrienden, maar een ander deel is nog steeds vriend gebleven en ben ik blij dat de relatie die we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd alleen maar is gegroeid.

En daar ben ik dankbaar voor. Enorm dankbaar. Want vrienden zijn voor mij één van mijn belangrijkste energiebronnen. Met goede vrienden kun je over van alles praten, zowel over grote en kleine dingen van het leven. Bij vrienden kun je jezelf zijn.

Wat vriendschap voor mij zo enorm waardevol maakt is het feit dat je niets van elkaar hoeft te verwachten. Je accepteert elkaar zoals je bent en als je elkaar een tijdje niet ziet, dan is het bij de eerstvolgende ontmoeting  gelijk weer als vanouds – gewoon goed !

Met goede vrienden kun je over van alles praten, zowel over grote en kleine dingen van het leven. Bij vrienden kun je jezelf zijn.
John Doe
Designer

In de ‘ont’-moeting met vrienden ervaart de ander dat hij niets hoeft, niets meer ‘moet’. Je hoeft niemand anders te zijn, maar mag gewoon jezelf zijn. Je hoeft helemaal niets hoog te houden en mag zijn zoals je bent.

En van vrienden kun je eerlijke feedback ontvangen. Feedback is belangrijk voor iedereen, maar niet altijd makkelijk. Feedback wordt namelijk nogal eens opgevangen als kritiek, afhankelijk van de relatie die je met iemand hebt. Uit onderzoek blijkt dat we feedback alleen als opbouwend ervaren, als we een goede relatie hebben met degene die jou die feedback geeft. Te beginnen bij de 4e goede relatie in het rijtje uit het onderzoek is de relatie tussen man / vrouw (uiteraard afhankelijk of je een goede relatie met elkaar hebt). Daarna komt ouder / kind, op de 2e plaats vrienden en op de 1e plaats de geaccepteerde coach relatie. Van die laatste kunnen we de meeste feedback als positief ervaren omdat we weten dat een coach – die we geaccepteerd hebben – ons alles wil meegeven om ons karakter te zien groeien en ons een mooier mens te zien worden : voor onszelf en voor onze omgeving. Dat is ook wat goede vrienden elkaar toewensen. Feedback van vrienden is niet kritisch bedoeld, maar feedback van vrienden helpen je te groeien, omdat vrienden het beste met je voor hebben! Daarom is de ‘ont’-moeting met vrienden zo belangrijk. In de ontmoeting met vrienden wordt je bemoedigd in een wereld waarin je vaak ontmoedigd wordt – daarom is vriendschap voor mij van levensbelang!

Ik zie uit naar de komende periode van mijn leven met het verlangen om meer tijd te kunnen doorbrengen met vrienden en onze vriendschap te verdiepen en te koesteren

En om met de woorden van Toon Hermans te eindigen :

‘Je hebt iemand nodig, stil en oprecht
Die als het erop aankomt voor je bidt of voor je vecht
Pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient
Dan pas kun je zeggen : ‘Ik heb een vriend’

Jan van Dongen

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit bericht op social media:

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x