Skip to content
_MG_7653

Bij vrienden mag je kwetsbaar zijn

Toen Pieter mij vroeg of een verhaaltje wilde schrijven over vriendschap, wist ik direct dat ik dat moest doen. Met veel plezier geef ik door, wat ik mijn leven heb mogen leren op dit gebied. 

Mijn partner Anne, is mijn beste vriend. Zij is de moeder van mijn kinderen en staat altijd genadig en barmhartig achter mij. Ook als ze het niet met mij eens is! Dat is misschien wel een belangrijke voorwaarde voor vriendschap. Je hoeft het niet in alles met elkaar eens te zijn. Interessant dat jij anders bent dan ik! Dat is onze levenshouding. Ook probeert zij mij niet te veranderen. Ik mag zijn wie ik ben, wat ze meestal leuk vindt, maar soms ook irritant. Ook dat mag er zijn. Verandering is een vrucht in onze relatie, niet een doel. Uiteraard is dat ook wat ik aan haar kan geven. Autonomie en respect voor de verschillen. 

Naast mij vrouw heb ik ook een paar hele mooie mannenvrienden. We kunnen veel met elkaar delen, omdat mannen nu eenmaal mannen goed kunnen begrijpen. We hebben plezier, beleven avonturen en ook van hen weet ik dat ze barmhartig en genadig voor mij zijn. Dat ben ik ook voor hen. Er bestaan geen perfecte mensen, onze vriendschap kunnen we vieren in het niet perfect zijn. Wat we gemeen hebben is dat we elkaar onvoorwaardelijk steunen in onze levensopdracht. Dat we elkaar ook kritische vragen durven stellen en dat we juist daardoor een diepe band met elkaar ervaren. Mooie ontmoetingen, het moet niet! Maar soms is er ook een mismoeting. We begrijpen elkaar niet, we missen even de connectie. Ook dat mag met je hartsvrienden. We weten dat het altijd weer goed zal komen, of misschien moet ik zeggen, we weten dat het goed is! We hebben een belangrijke plaats in elkaars leven en hebben oog en respect voor de seizoenen waar we allemaal we eens mee te maken hebben. Druk met je werk, even geen tijd voor elkaar. Je gezin dat even voorrang vraagt. Elkaar begrijpen en oog hebben dat vriendschap te maken heeft met de balans in geven en ontvangen. 

Bij vrienden mag je kwetsbaar zijn en die kwetsbaarheid is wederkerig. Een vriend brengt je op een hoger plan! Vreugde en verdriet, ik kan het delen met mijn hartsvrienden. Daarnaast zijn er ook de wat meer functionelere vriendschappen. Je bent vrienden omdat je samen motor kunt rijden, op de voetbal zit, of omdat je dezelfde hobby hebt. Ook daar is niets mis mee. Ik geloof dat je zo verschillende levels kunt beleven en dat is ook niet fout. Aanvaarden van elkaars vermogens en ook onvermogens. Wat de diepte van een vriendschap bepaald is de gelijkwaardigheid. Als ik kwetsbaar kan zijn naar jou, dan is het ook rechtvaardig dat jij kwetsbaar bent naar mij. Zo noemen we vriendschapsrelaties symmetrisch en wederkerig. Mijn grootste ergernis zijn ouders die hun kinderen hun vrienden noemen. Een ouder kind relatie moet namelijk asymmetrisch zijn. Je kind tot vriend verklaren is misbruik maken van loyaliteit. Ik wil dat mij zonen, zonen blijven en dat mijn schoondochters schoondochters blijven. Ieder mens heeft een unieke positie in het leven, die moet je niet opgeven omdat de ander dat nodig heeft. Blijf op je eigen stoel zitten vaders blijf vader, moeders blijf moeder laat je zonen en dochters zonen en dochters zijn en vier je vriendschappen in gelijkwaardigheid met mensen die jij uitkiest. 

Soms kunnen vriendschappen ook verwateren. Je bent even met elkaar opgetrokken, en je verliest elkaar om wat voor reden dan ook weer uit het oog. Geen probleem, sommige vriendschappen kunnen tijdelijk zijn, maar hartsvrienden zijn ook levensgetuigen! Zij lopen liefst een leven lang met je mee! 

Hans Groeneboer, getrouwd met Anne, drie zonen, drie prachtige schoondochters, drie kleinzonen en twee kleindochters. Link naar mijn website: http://www.hansgroeneboer.nl/

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hans, wat een prachtig verhaal. Dank je wel!
Groeten, Pieter

Deel dit bericht op social media:

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x